Kumys – napój alkoholowy o właściwościach prozdrowotnych

Kumys jest tradycyjnym napojem pochodzącym z centralnej Azji, nazywany jest również winem mlecznym. Jest niezwykle popularny na terenach Mongolii oraz Kazachstanu, gdzie popularna jest hodowla koni w celu wykorzystywania mlecznego, albowiem podstawą kumysu jest mleko klaczy.

Czasami jest przyrządzany również z mleka oślego, wielbłądziego, rzadziej owczego czy krowiego. Zwykle zawiera od 1% do 3% alkoholu (w zależności od długości fermentacji), a także jest napojem musującym. Im dłużej trwa fermentacja, tym jest bardziej nagazowany oraz ma silniejszy, gorzkawy posmak.

Podział kumysu – to warto wiedzieć

Istnieje podział mlecznego wina w zależności od stężenia kwasu mlekowego na lekki, średni oraz mocny. Można również podzielić kumys na podstawie długości trwania procesu fermentacji na żółty (jednodniowy, intensywny zapach), miodowy (z dodatkiem moreli, miodu lub suszonych owoców), dwudniowy (nazywany tunemelem) oraz trzy-, cztero- i pięciodniowy, najczęściej z cynamonem lub cukrem trzcinowym.

Skład i wartości odżywcze kumysu

Kumys pochodzący z mleka klaczy posiada wszystkie jego właściwości, które dodatkowo są rozszerzone z uwagi na obecność prozdrowotnych mikroorganizmów, pochodzących z procesu fermentacji. Przeciętnie w jego składzie znajduje się 2-3% etanolu, 2-3% laktozy, 2% tłuszczu, 1% białka, 0,5-1,5% kwasu mlekowego oraz 0,3% soli mineralnych. Posiada również kwas węglowy, który jest odpowiedzialny za gazowanie napoju. Zawiera także wiele enzymów, substancji o działaniu antybiotycznych oraz witaminy (przede wszystkim z grupy B, witaminę D, E oraz C).

Czy kumys może leczyć choroby?

Od samego początku kumys był uznawany nie tylko za napój alkoholowy, ale również za napój leczniczy. Jest źródłem wielu składników odżywczych, wykazuje właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe ze względu na zawarte w nim składniki immunomodulujące. Był stosowany w leczeniu gruźlicy oraz w jej zapobieganiu — przy obserwacji ludów, które stosowały kumys w codziennej diecie, nie występowała u nich gruźlica.

Kumys wykorzystywano również przy leczeniu innych chorób dróg oddechowych, anemii, chorób przewodu pokarmowego, zaburzeń miesiączkowania, białaczki, cukrzycy i nerwowości. Dodatkowo dzięki swojemu składowi wzmacnia odporność zdrowych osób i pozwala im się cieszyć energią przez całą zimę.