Graševina – chorwacka tradycja i smak

Chorwacja słynie z produkcji jedynych z najlepszych win na świecie. Jedynym z najbardziej aromatycznych trunków, których warto spróbować będąc w tym kraju niewątpliwie jest Graševina. Czym charakteryzuje się to wino o wyjątkowym smaku? Jak powstaje?

Graševina – jakie są tajniki jego produkcji?

Graševina to trunek, który jest produkowany z dojrzałych winogron pochodzących z bardzo wytrzymałej odmiany. Winorośl z której powstaje wino jest uprawiana szczególnie na obszarze Slavonii w górach Krndija i Papuk.

Jest ona ceniona że względu na swoją wytrzymałość oraz odporność na choroby. Graševina serwuje się w wielu restauracjach oraz lokalach na terenie całej Chorwacji. Zazwyczaj podaje się ją w postaci gemesa czyli w połączeniu z wodą gazowaną. Jest to zestawienie bardzo wykwintne, które idealnie pasuje do wielu dań chorwackiej kuchni. Trunek nalewa się do kieliszków z szerokim dnem, w ten sposób smakuje ono najlepiej.

Z czym najlepiej smakuje Grasevina?

Ten tradycyjny, chorwacki trunek wyróżnia się subtelnym, lekko słodkim smakiem z kwiatową nutą. Sprawia to, że najlepiej łączy się on z daniami na bazie ryb morskich, makaronami czy różnego potrawami mięsnymi o wyrazistym aromacie. Delikatna woń wina sprawia, że pasuje ono także do deserów na zimno  podkreślając ich smak. Podczas podróży do Chorwacji bez wątpienia warto  spróbować Graševina, ponieważ jest to jedno z najlepszych win jakie można spróbować w tym kraju.

Połączenie delikatności i wyrazu tego trunku sprawia, że trafia ono w gusta nawet najbardziej wymagających smakoszy alkoholi, dlatego choć raz warto poznać jego niesamowity aromat.