Chorwacja słynie z produkcji jedynych z najlepszych win na świecie. Jedynym z najbardziej aromatycznych trunków, których warto spróbować będąc w tym kraju niewątpliwie jest Graševina. Czym charakteryzuje się to wino o wyjątkowym smaku? Jak powstaje?
Graševina – jakie są tajniki jego produkcji?
Graševina to trunek, który jest produkowany z dojrzałych winogron pochodzących z bardzo wytrzymałej odmiany. Winorośl z której powstaje wino jest uprawiana szczególnie na obszarze Slavonii w górach Krndija i Papuk.
Jest ona ceniona że względu na swoją wytrzymałość oraz odporność na choroby. Graševina serwuje się w wielu restauracjach oraz lokalach na terenie całej Chorwacji. Zazwyczaj podaje się ją w postaci gemesa czyli w połączeniu z wodą gazowaną. Jest to zestawienie bardzo wykwintne, które idealnie pasuje do wielu dań chorwackiej kuchni. Trunek nalewa się do kieliszków z szerokim dnem, w ten sposób smakuje ono najlepiej.
Z czym najlepiej smakuje Grasevina?
Ten tradycyjny, chorwacki trunek wyróżnia się subtelnym, lekko słodkim smakiem z kwiatową nutą. Sprawia to, że najlepiej łączy się on z daniami na bazie ryb morskich, makaronami czy różnego potrawami mięsnymi o wyrazistym aromacie. Delikatna woń wina sprawia, że pasuje ono także do deserów na zimno podkreślając ich smak. Podczas podróży do Chorwacji bez wątpienia warto spróbować Graševina, ponieważ jest to jedno z najlepszych win jakie można spróbować w tym kraju.
Połączenie delikatności i wyrazu tego trunku sprawia, że trafia ono w gusta nawet najbardziej wymagających smakoszy alkoholi, dlatego choć raz warto poznać jego niesamowity aromat.